سیستم های مدیریت محتوا cms

سیستم های مدیریت محتوا cms چیست؟

سیستم های مدیریت محتوا cms ، ترجمه عبارت content management system  است ، که به معنای سیستم نرم افزاری ای است که به کمک آن محتوا مدیریت می شود و به نرم افزارهایی گفته می شود که نظام قابل مدیریتی را در ثبت , بروزرسانی و بازیابی محتوا فراهم می آورند . این نرم افزارها الزاما وابسته به وب نیستند و برنامه های کاربردی مدیریت محتوای وب سایت های اینترنتی , صرفا یک نمونه از این گونه سیستم های مدیریت محتوا می باشد. لکن در کشور ما ایران ، بعلت گسترش این شاخه از نرم افزارهای سیستم مدیریت محتوا , عبارت cms تتنها به نرم افزارهای مدیریت وب سایت اطلاق می شود.

اکثر کاربران سطح وب بدون داشتن دانش برنامه نویسی نیز می توانند از این سیستم های مدیریت محتوا جهت طراحی و راه اندازی سایتشان استفاده نمایند.با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا می توانید سایت هایی پویا یا داینامیک ایجاد نمایید. ابزار ها و قابلیت هایی که سیستم های مدیریت محتوا در اختیار شما قرار می دهند همگی امکان مدیریت مطالب تصاویر، پیوند ها و… را برای شما فراهم می کنند.

سیستم های مدیریت محتوا cms

کار برد سیستم های مدیریت محتوا cms

هدف اصلی استفاده از cms ساده کردن کارها می باشد. به عبارتی اگر بخواهید متنی از یک صفحه را تغیر دهید نیازی به بارگذاری مجدد همه اطلاعات بر روی سرور نیست ، بلکه به راحتی می توان از گزینه های موجود متن را ویرایش کرده و با زدن یک دکمه بلافاصله آن را ذخیره کرد.

همانگونه که از نام آن مشخص می باشد صفحه را به عنوان واحد اطلاعاتی یک وب سایت در نظر می گیرد. در واقع هویت یک سایت را بر اساس صفحات آن تشخیص می دهد. از طریق سیستم مدیریت محتوای صفحه محور، امکان ایجاد صفحه های مجزا با قابلیت لینک به صفحات دیگر وجود دارد و این cms ها قابلیت ذخیره سازی اطلاعات برروی سرور هاست را به یکی از فرمت های htm / html / php / asp می دهند. جستجو در این قبیل سایت ها بر اساس اطلاعات متنی موجود در صفحات می باشد و زمانی که عبارت جستجو شده را در صفحه ای بیابد، لینک مربوطه را نمایش خواهند داد.

سیستم های مدیریت محتوا cms

یک cms خوب باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

  • دارای محیط فارسی
  • پشتیبانی از طرف طراح و توسعه دهندگان ( چه cms رایگان باشد و چه تجاری )
  • محیط کاربری ساده
  • قابلیت انعطاف پذیری برای گسترش دادن
  • سرعت انتشار مطالب در سایت و مدیریت بخش های مختلف
  • داشتن ادیتور متن با گزینه های کاربردی و و امکانات لازم برای گذاشتن فایل های مدیا در کنار متون
  • قابلیت برگراری ارتباط با کاربر (منظور داشتن امکاناتی همچون عضویت ، نظرسنجی و… می باشد)
  • یک cms خوب باید راه کارهای جلوگیری از نفوذ به سایت داشته باشد
  • بهینه بودن برای موتورهای جستجو از قبیل Google , Yahoo و Bing
  • چند کاربره بودن
  • و…

 

علاوه بر اینکه سیستم مدیریت محتوایی که انتخاب می کنید باید شرایط فوق را داشته باشد به این نکته هم باید توجه کرد که CMS انتخابی روی کدام سیستم عامل قابل اجرا می باشد. با اینکه اکثر cms ها برای سیستم عامل لینوکس نوشته می شوند ولی برخی از آنها هم برای سیتسم عامل ویندوز می باشند که به این نکته نیز باید توجه کرد.

بخش های اصلی یک سیستم های مدیریت محتوا cms:

بخش Fronted :

کاربر به عنوان میهمان فرض شده و صرفا به اطلاعات و محتوای بدون سطح بندی یا اطلاعات عمومی (Public) دسترسی دارد .

کاربر باید دارای شناسه کاربری یا سطح اولیه دسترسی به اطلاعات باشد که در این حالت کاربر مجاز به دریفت اطلاعات براساس دسترسی بالاتر از میهمان است و میتواند اطلاعات دارای این سطح را با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود دریافت کند عمدتا این سطح از اطلاعات نیز دارای اهمیت زیادی از لحاظ نوع دسترسی نمی باشد .

کاربر دارای سطح دسترسی ویژه به اطلاعات بوده و قادر به دریافت اطلاعات با درصد اهمیت بالاتری را داراست که این اطلاعات پس از بررسی های خاص امنیتی به او نمایش داده میشود

هر کدام از این سطوح خود نیز دارای زیر بخش های جزئی تر برای دسته بندی اطلاعات بوده که براساس نیاز کاربران هر سیستم مدیریت محتوا متغیر میباشد .

بخش Backend :

کاربر با امکان ورود اطلاعات این کاربر قادر است تا به پشت صحنه سیستم مدیریت محتوا دسترسی داشته و نقش یک نویسنده تا تولید کننده محتوا را ایفا کند ، این کاربر تمامی دسترسی های بخش Fronted را ممکن است دارا باشد .

کاربر با امکان ویرایش مطالب این کاربر به عنوان ویراستار محتوای ورودی عمل کرده و تمامی دسترسی های کاربران قبلی را داراست .

کاربر با امکان انتشار مطالب که در واقع جزئی ترین بخش از مدیریت سیستم را داراست و از دسترسی تمامی کاربران قبلی بهره میبرد .

سیستم های مدیریت محتوا cms

نتیجه درباره سیستم های مدیریت محتوا:

با توجه به مزیت های بی شمار، سادگی و رشد روز افزون استفاده از سیستم های مدیریت محتوا cms، انتخاب بهترین و مناسبترین سیستم جهت توسعه روزافزون عرصه فعالیت شما در اینترنت و شبکه های داخلی از اهمیت ویژه ای برخورددار است.

با صرف زمان و منابع کافی و مناسب برای انتخاب بهترین سیستم مدیریت محتوا، شما مطمئن شوید که مناسبترین سیستم مدیریت محتوا را برگزیده اید.